Vrij Nederland's Lijn 16

‘EEN BESTUURDER DIE NOG NAAR KAARTJES VRAAGT, DIE HEEFT DE ZWARTE BAND KARATE’

Tussen het Centraal Station en het Olympisch stadion rijdt tramlijn 16 op en neer, zes kilometer, het record is twaalf minuten.
Per dag vervoert lijn 16 bijna 20.000 passagiers, volgens de bestuurders onder te verdelen in nors zwijgend bankpersoneel, zwartrijders, messentrekkers, chagrijnen, zenuwlijers, voetbalfanaten en de vaste passagiers, ‘een nachtzuster, die geeft altijd een snoepje.’
Elma Verhey en Gerard van Westerloo zochten de 28 vaste bestuurders van lijn 16 thuis op. Als het met ze gaat, zoals het gemiddeld gaat met de Amsterdamse trambestuurders, dan halen drie van hen hun pensioen en zijn er veertien afgekeurd, voordat ze 47 jaar worden.
Trambestuurder op lijn 16 in Amsterdam: ‘Als ze me morgen ontslaan, ben ik overmorgen zakkenroller.’

Aldus het begin van een zeer uitgebreid artikel van  twee top journalisten  van VN.  Van binnen uit hebben ze het artikel geschreven  over de bestuurders van lijn 16 in de tachtiger jaren. Feitelijk was het een artikel dat een inkijkje gaf in de bedrijfscultuur van het GVB  in die jaren.  Weken hebben ze meegelopen samen met de bestuurders en hebben ze vertoefd in hun midden. Het levert een prima sfeerbeeld op! Met dank aan VN en met name Elma Verheij en Gerard van Westerloo voor hun inlevingsvermogen!

De bestuurders van lijn 16

De moeite meer dan waard om te lezen!!!