Het GVB

Turbulente jaren bij het Gemeentelijk  Vervoer Bedrijf in Amsterdam

 

In 1976 ben ik begonnen als trambestuurder bij het  GVB in Amsterdam. Na een (toen nog wel)  gedegen opleiding  werd je ingezet vanuit een van beide remises die Amsterdam rijk is. In mijn geval was dat de Havenstraat.  Wat natuurlijk niet wilde zeggen dat je alleen reed op de lijnen die vanuit de Havenstraat bediend werden, je kon net zo goed worden ingezet op de lijnen die vanuit de Lekstraat  (bij de bestuurders beter bekend als 'het filiaal') reden.

De opleiding  was een feestje op zich met een zwart randje.  De opleiding volgde je met twee man gekoppeld aan een vaste instructeur vanuit het opleidingscentrum in de Havenstraat.   Charly Nieraeth  en ik werden na het theorie gedeelte gekoppeld aan Nol West. 

We hadden mazzel, we hadden de beste instructeur voor tram rijden getroffen, althans  Nol was ervan overtuigd dat hij dat was en liet natuurlijk geen ogenblik voorbij gaan om Charly en mij daarop te wijzen. 

"Als het goed gaat, dan heb je dat te danken aan de uitmuntende  kwaliteit van je instructeur en als het fout gaat, als het je niet lukt om gewoon een fatsoenlijke trambestuurder te worden, dan ontbreken je gewoon de kwaliteiten omdat mooie vak uit te voeren." Aldus  Nol West!   

Charly en ik raakte gaande weg ervan overtuigd dat Nol gelijk had en dus werden we de beste bestuurders  en de laatste , die Nol zou opleiden.

Nol liet ons alleen, zo'n twee weken voor het einde van de opleiding. Nol  werd uit het leven weggerukt als gevolg van de kanker die zich door zijn lijf had verspreid.  Iedereen was van slag  en het was natuurlijk zoeken geblazen hoe het gat gevuld moest worden dat Nol achter liet. 

Een van de oud getrouwen trad aan en het bleek een waardige vervanger te zijn voor Nol. 'Ome' Jan Blok was de gene die ons de laatste kneepjes van het vak wist bij te brengen. Hij had een geheel eigen stijl omdat te doen.

Verhalen over de opleiding, de eerste jaren als trambestuurder en als latere personeelsvertegenwoordiger  vindt je hier terug .  Het zijn verhalen uit de jaren '70, de jaren waarin nog veel kon en ook nog veel gelachen werd! Een mooie tijd dus!!

Ik heb ze met veel plezier beleefd en opgeschreven, ik hoop dat de lezer dat plezier voor een deel kan mee voelen!